Keratan Akhbar

07/12/2018

New Straits Times (Nation: m/s 4) – Malaysia dan Qatar menyatakan komitmen masing-masing untuk terus meneroka lebih banyak peluang dan potensi dalam bidang pelaburan dan perdagangan di kedua-dua negara. Komitmen itu dinyatakan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Emir Qatar, Sheikh Tamim Hamad al-Thani pada mesyuarat delegasi di Bangunan Perdana Putra, semalam. Sebelum itu, kedua-dua pemimpin mengadakan mesyuarat empat mata. Ia adalah pertemuan rasmi pertama Dr Mahathir dan Sheikh Tamim sejak pertukaran kerajaan Malaysia pada Mei lalu. Perkara itu disampaikan oleh Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah dan Timbalan Perdana Menteri Qatar yang juga Menteri Luar Qatar, Sheikh Mohammed Abdulrahman Al-Thani, pada sidang media bersama selepas mesyuarat berkenaan.

06/08/2018
New Straits Times (Story of the Day: m/s 2) – Ketua Audit Negara Tan Sri Dr Madinah Mohamad menjelaskan sebanyak tujuh daripada 25 kementerian mencapai tahap cemerlang bagi pengurusan kewangan (Indeks Akauntabiliti) pada tahun lalu. Sebanyak 16 kementerian pula mencapai tahap baik, manakala dua lagi berada pada tahap memuaskan, selain 13 jabatan telah mencapai tahap cemerlang dan lima pada tahap baik. Tambah beliau pada 2017, pengauditan Pengurusan Kewangan (Indeks Akauntabiliti) menggunakan pendekatan baharu iaitu berasaskan risiko, yang mana setiap kriteria yang diaudit dikategorikan kepada tiga tahap risiko iaitu risiko tinggi, risiko rendah dan risiko sederhana. Selaras dengan pelaksanaan pendekatan baharu ini, pelaporan bagi LKAN 2017 Siri 1 mengenai pengurusan kewangan hanya dibuat berdasarkan prestasi kewangan 2017 sahaja, tanpa perbandingan dengan prestasi tahun sebelum.

28/11/2017

Utusan Malaysia (Dalam Negeri: 2) – Malaysia merekodkan peningkatan produktiviti buruh sebanyak 4.2% bagi suku ketiga tahun ini yang disumbangkan oleh empat sektor utama iaitu pertanian, pembuatan, pembinaan dan perkhidmatan, jelas Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak. Pencapaian tersebut lebih tinggi daripada sasaran purata pertumbuhan tahunan sebanyak 3.7% yang ditetapkan di bawah Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK11). Secara keseluruhannya, pencapaian produktiviti buruh setakat ini memberangsangkan dan selari dengan hasrat kerajaan untuk mencapai ekonomi yang didorong oleh produktiviti.

17/08/2017

Utusan Malaysia (Dalam Negeri: m/s 3) – Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak berkata, program Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) memenuhi agenda bumiputera tidak hanya dari segi pemilikan rumah tetapi juga membangunkan ekosistem kontraktor, usahawan dan profesional golongan tersebut. PR1MA juga mencapai matlamatnya dalam melonjakkan nilai hartanah terhadap tanah rizab Melayu menerusi pembinaan rumah-rumah berkualiti di atas tanah berkenaan.

10/08/2017

Utusan Malaysia (Dalam Negeri: m/s 3) – Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak berkata, Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) bernilai kira-kira RM55 bilion bakal menjadi satu lagi projek pengangkutan awam berkelas dunia dari segi keselamatan, kebolehpercayaan dan kecekapan kos sekali gus mencetus pemangkin pertumbuhan ekonomi baharu negara. Ia adalah seperti mana projek transit aliran massa (MRT) laluan Sungai Buloh-Kajang yang membuatkan rakyat percaya kerajaan mampu menyediakan kemudahan pengangkutan awam bertaraf dunia. Projek berimpak tinggi di bawah Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11) itu mendapat sokongan 95% daripada 17,000 responden ha­sil kaji selidik yang dijalankan selama tiga bulan. Laluan tersebut menghubungkan Wi­la­yah Ekonomi Pantai Timur (ECER) seperti Taman Industri Kuantan Malaysia-China (MCKIP) dan Taman Halal Gambang di Pahang, Taman Biopolimer Kerteh (Terengganu) dan Taman Perikanan Bersepadu Tok Bali di Kelantan, melibatkan 22 hentian. 

09/08/2017

New Straits Times (News: m/s 7) – Pusat Dagangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC) bernilai RM628 juta adalah antara contoh projek penting dibangunkan menepati bajet dan tempoh pelaksanaan, jelas Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Razak. MITEC menjadi contoh kepada projek lain yang akan turut dibangunkan dalam projek KL Metropolis, pembangunan bercampur berimpak tinggi bernilai RM20 bilion di Persiaran Dutamas. Beliau turut menyifatkan bangunan MITEC yang tersergam indah sebagai satu ikon kejayaan syarikat Bumiputera yang membanggakan serta mengukuhkan kedudukan Kuala Lumpur sebagai salah satu dariapada lima bandar raya paling kerap dikunjungi menjelang 2020.

08/08/2017

New Straits Times (News: m/s 6) – Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) berjaya menarik 14 syarikat tempatan dan asing  dalam perjanjian memorandum persefahaman (MoU) dengan pelaburan RM9.9 bilion, menjadikan jumlah keseluruhan pelaburan ke koridor ekonomi itu sebanyak RM109.15 bilion. Ketua Pegawai Eksekutif ECERDC, Datuk Seri Jebasingam Issace John, berkata pelaburan yang di­meterai dalam MOU tersebut bakal mewujudkan lebih 4,000 peluang pekerjaan baharu dan peluang keusahawanan lebih besar untuk wilayah berkenaan. Majlis menandatangani perjanjian dan MoU itu disaksikan oleh Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak selepas beliau mempengerusikan mesyuarat Majlis Pembangunan ECERDC. Dalam perkembangan berkaitan, program transformasi ECER telah memberi impak positif terhadap kehidupan rak­yat dengan mewujudkan lebih 140,000 pekerjaan dan 26,000 peluang keusahawanan di kawasan bandar serta luar bandar.

26/07/2017
Utusan Malaysia (Dalam Negeri: m/s 3) – Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak berkata, pasaran modal negara meningkat 9% kepada RM3.1 trilion dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini dan kini menduduki tempat kelima di Asia sejajar dengan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). Malaysia terus menarik minat pelabur dalam dan luar negara dengan jumlah aliran masuk bersih pasaran ekuiti sebanyak RM11 bilion pada separuh pertama tahun ini berbanding RM3 bilion aliran keluar bagi keseluruhan 2016. Negara turut menjadi lokasi utama kepada syarikat tersenarai di ASEAN dan Bursa Malaysia juga telah mencatatkan dana sebanyak AS$29 bilion (RM124.2 bilion), malah mata wang ringgit digambarkan oleh Bloomberg baru-baru ini sebagai mata wang Asia utama yang terkuat bagi suku ini, menunjukkan bahawa ekonomi Malaysia terus maju dan lebih kuat dari sebelum­nya hasil daripada pembaharuan dan program yang telah dilaksanakan oleh kerajaan.

25/07/2017

New Straits Times (News: m/s 22) – Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Razak menyifatkan Laluan Mass Rapid Transit (MRT) Sungai Buloh-Kajang (SBK), yang baru beroperasi sepenuhnya pada 17 Julai lalu sebagai "satu “success story” bagi Malaysia kerana dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan. Ia bukan sahaja memberi manfaat kepada penduduk setempat, malah memberi kebaikan kepada kawasan yang tidak berada dalam jajaran sistem itu, termasuk penyediaan 300 bas pengantara serta kemudahan Park N Ride. Pembinaan MRT ini dapat mengurangkan kesesakan jalan raya sekaligus memudahkan dan melancarkan perjalanan selain menjimatkan masa. Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Datuk Liang Teck Meng (BN-Simpang Renggam) berhubung impak MRT yang dibangunkan tanpa sebarang perjanjian konsesi serta kejayaan menyiapkannya dengan kos yang lebih rendah.

19/07/2017

Berita Harian (Muka Dua: m/s 2) – Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak menyempurnakan majlis perasmian Kompleks Islam Putrajaya (KIP), Putrajaya yang melambangkan ketinggian martabat Islam di negara ini. Kompleks yang dibina di kawasan seluas 2.28 hektar dan menghimpunkan 11 agensi agama Islam di bawah satu bumbung itu, gah dari segi senibina dan prasarana kondusif, merealisasikan agenda pembangunan negara berteraskan Islam yang syumul. Selain itu, Perdana Menteri juga melancarkan Garis Panduan Umum Tadbir Urus Berteraskan Syariah (GTU-s) yang dapat dijadikan rujukan kepada agensi-agensi agama untuk pengurusan organisasi yang selari dengan kehendak syariah.

Pages